3 Yaygın Çelik Bina İnşaat Türü
Çelik Bina İnşaatı, çelik yapı firmaları, müteahhitler, inşaatçılar ve yapı ustaları için piyasadaki en esnek çözümlerdir. Çelik binalar dayanıklıdır ve inşa edildikten sonra neredeyse hiç bakım gerektirmezler. Sağladıkları faydalar sayısızdır. Günümüzün çelik binalarının özel mühendisliği ve tasarımı, sahiplerin istedikleri görünüme ve ihtiyaç duydukları işlevselliğe sahip olmalarını sağlar. Günümüzün bina sahiplerinin en son teknoloji gereksinimleri vardır ve binalarının bu beklentileri karşılamasını talep ederler, aynı zamanda esneklik, enerji verimliliği ve hızlı inşaat süreleri sunarlar. Birçok işletme, çelik binaların işlerine nasıl fayda sağladığını öğreniyor .
Çelik bir bina ile inşa etmeyi seçtiğinizde, tüm bu avantajları elde edersiniz ve tasarım, imalat ve inşaat süreleri önemli ölçüde azalır. Gelecekteki genişleme, çelik bir bina ile çok daha kolay olup, binanızın işletmenizle birlikte büyümesine olanak tanır. Çelik binaların artan popülaritesi ile insanlar çelik binaların iç işleyişi hakkında meraklanmaya ve birçok soru sormaya başlıyor. İnsanların sahip olduğu ana sorulardan biri, çelik binaların yapımında ne tür çelik kullanıldığıdır. Çok yaygın üç tür vardır ve her birinin kendi yararları vardır.
Aşağıdaki yazıda bu üç çelik türünü ve onları benzersiz kılan özellikleri inceleyeceğiz;
İçindekiler
- Düz Karbon Çelik veya Hafif Çelik
- İnşaat Demiri Çelik
- Yapısal Çelik
1. Düz Karbon Çelik veya Hafif Çelik
Bu, düz karbonlu çelik veya yumuşak çelik olarak bilinen bina yapımında kullanılan en yaygın çelik türüdür. Gücü ve dayanıklılığı ölçülemenin ötesindedir ve sağlam bir yapı sağlar. Yumuşak çeliğin sağladığı güç, bina yapımında son derece yararlıdır ve birçok avantajı vardır. Yumuşak çeliğin sağladığı güç nedeniyle bina yapımında son derece kullanışlıdır ve birçok avantajı vardır. Asla çatlama yapmaz, inanılmaz derecede esnektir ve sünektir ve mükemmel bir plastisiteye sahiptir.
Bu, deprem ve kasırga gibi doğal afetlere önemli hasar olmadan dayanabilmesini sağlar. Bu, yumuşak çeliğin açık ara en önemli faydasıdır. Diğer inşaat malzemeleri kolayca çökebilir, bozulabilir veya alev alabilir. Yumuşak çelik olmaz. Yumuşak çelik, düşük karbonlu çeliktir, yani %0.05-%.35 karbondan oluşur. Bu tür çeliğin iki akma noktası vardır ve bu da işlenmesini kolaylaştırır. Yumuşak çelik 7.85 g/cm yoğunluğa sahiptir. Kaynaklanabildiği nedeniyle, düz karbon çeliği diğerlerinden daha güçlüdür.
2. İnşaat Demiri Çelik
Genellikle takviye çeliği olarak bilinen bu çelik türü, betonarme veya betonarme duvar yapıları için bir germe cihazı olarak kullanılır. Betonda mekanik ankraj için ek çıkıntılar bulunan karbon çeliği kullanılarak oluşturulmuştur. Betonu sıkıştırmada tutar ve akma mukavemeti, hayati gerilme mukavemeti, kimyasal bileşim ve uzama yüzdesine göre değişen çeşitli derecelerde mevcuttur. Diğer çelik türlerinin genellikle yapamadığı geniş bir alana yayılan yerel direnç ve sertlik ile direnç, dayanıklılık ve estetik direnç sağlar.
Muazzam genişleme potansiyeline sahiptir ve ülkenize ve ne inşa ettiğinize bağlı olarak çeşitli boyutlarda gelir. Çok az çevresel etki ile çok geri dönüştürülebilir. Beton takviyesi için kullanılan düz çelik tel, epoksi kaplı çelik çubuklar, düz çubuklar ve deforme ray çeliği çubuklar, çelik ve çinko kaplı çubuklar, düşük alaşımlı çelik, paslanmaz çelik, aks çeliği ve birçok, diğerleri.
3. Yapısal Çelik
Yapısal çelik şekiller, mekanik özellikler ve kimyasal bileşim için belirli standartlar izlenerek, kesin bir kesitten oluşturulan bu tür çelikten yapılır. Yapısal çelik, I-Beam, Z şekli, HSS şekli, T şekli ve daha pek çok şekilde çeşitli şekillerde gelir. Standart yapısal çelik, hangi ülkede inşa ettiğinize bağlı olarak değişecektir.
Örneğin, Avrupa I kirişi Euronorm 19-57’dir. ABD’deki yapısal çelik ise karbon, düşük alaşımlı su verilmiş ve temperlenmiş alaşımlı çelik vb. Yapısal çelik sünek, güçlü, dayanıklıdır ve yapıya bağlı olarak hemen hemen her şekle dönüştürülebilir.
Ayrıca şantiyede teslim alınır alınmaz hemen inşa edilebilir. Yapısal çelik yangına dayanıklıdır, ancak korozyon önlenmelidir. Yapısal çelik ile inşa edilen gökdelenlerin çeşitli felaketlere dayandığı bilinmektedir.