İstanbul çelik yapı sadece teknik yeterliliğe sahip bir malzeme değildir. Çeliği mimarlar, tasarımcılar ve mühendisler için tercih edilen malzeme yapan birçok başka özelliği vardır. Ekonomiktir ve mükemmel mekanik işlevsellik sağlar. Zarif, hafif ve havadar yapıların tasarımına imkân verir, şantiye süreçlerini kolaylaştırır ve hızlı uygulama sunar. İstanbul çelik yapının en büyük avantajı mimarlara, tasarımcılara ve mühendislere sağladığı yaratıcılık özgürlüğüdür. Çelik yapının farklı malzemelerle kombinasyonu, çeşitli inşaat türlerine uygundur. Camla birleştiğinde İstanbul çelik yapı, ışık ve alandan muhteşem bir şekilde yararlanır.
Yeni yapılar inşa etmek söz konusu olduğunda çelik yapı mükemmel bir malzemedir. Basit ve zorlu projelerde tüm çözümler mümkündür. İstanbul çelik yapı, küçük binalar kadar büyük yapılar, rutin inşaat projeleri ve karmaşık kentsel kısıtlamalara tabi olan yapılar için kullanılır. İnce, hafif ve havadar yapıları inşa etmek için başka hiçbir malzeme kullanılmaz. Mimarlar, tasarımcılar ve mühendisler, İstanbul çelik yapı ile hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını özgür bırakabilirler.
İstanbul Çelik Yapı’nın Avantajları
İnşaat Hızı: Çelik yapıdan oluşan binalar hızlıca kurulabilir, çelik bileşenlerin öngörülebilirliği ve doğruluğu süreci hızlandırır. İnşaat sürecinde beton bir çerçeveye kıyasla zaman tasarrufu sağlar. Montaj hızı genellikle çelik yapı seçiminde ana kriterlerden biridir. Kısa inşaat süreleri, şantiye ön hazırlıklarında tasarruf, daha erken yatırım getirisi sağlar. Zamana bağlı tasarruflar genel proje maliyetinde tasarruf sağlar. Çelik yapılar, hızlı tasarım ve montaj döngüsü, çerçeveleme sisteminin diğer malzemelere göre daha erken bitmesine olanak tanır.
İstanbul çelik yapı, atölye imalatı olduğu için inşaatta üretkenliği arttırır. Bu aynı zamanda sıkı yapı toleranslarının korunmasına da yardımcı olur. Alana yerleştirilen malzemeler her zaman üretkenlik eğrisinin gerisinde kalır.
Bina inşaat projesinin diğer sistemleriyle entegrasyon için yakın toleranslar korunarak her mevsimde hızlı montaj ve minimum şantiye atığı ancak İstanbul çelik yapı ile elde edilebilir.
Düşük Maliyet: Kontrollü koşullarda üretim, inşaat sürecinde çok az atık üreten yüksek kaliteli, hatasız bileşenlerle sonuçlanır. İstanbul çelik yapılar dayanıklıdır ve az bakım gerektirir, yapıya yatırılan kaynaklardan maksimum değer elde eder ve tüm ömür maliyetlerini en aza indirir.
Çelik yapı ile inşa edilen binalarda maliyet tasarrufu, çelik bir çerçeve tarafından uygulanan yüklerin beton bir alternatife göre %50’ye kadar az olduğu temellerde başlar. Bu, temellerin çok daha küçük olabileceği ve bu nedenle önemli ölçüde daha az maliyetli olabileceği anlamına gelir. Temel maliyetleri, genel bina maliyetlerinin önemli bir bileşenini oluşturur, bu nedenle daha hafif temel yükleri, genel maliyetler üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir.
Estetik: Çelik yapı, tasarımcılara tasarımlarında diğer tüm inşaat malzemelerinden daha fazla yaratıcılık sağlar. Kolonsuz net açıklıklar, renkli kaplamaların kullanımı ve doğal aydınlatma fırsatı, çelik yapının zarif sadeliğini vurgulamaktadır. Çelik yapılar, yapının estetik çekiciliğini daha da arttırmak için doğrusal olmayan elemanlar oluşturmak üzere bükülebilir ve yuvarlanabilir.
Tasarım Esnekliği: Çelik yapıların inşaat sektörüne sunduğu avantajlar, tasarımcılar ve şartname hazırlayanlar tarafından uzun süredir bilinmektedir. Çeliğin çok yönlülüğü mimarlara, tasarımcılara ve mühendislere en iddialı vizyonlara ulaşma özgürlüğü verir.
Yüksek Güç: İstanbul çelik yapı her zaman betona göre daha çok tercih edilir çünkü daha iyi çekme ve sıkıştırma özellikleri sunar ve böylece daha hafif konstrüksiyona neden olur. Çelik yapının mukavemeti diğer inşaat malzemelerinin mukavemetinden çok daha yüksektir.
İstanbul Çelik Yapı Tipleri
Çelik, modern binaların tasarımının ve inşasının ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir ancak yapıyı desteklemek için nasıl kullanıldığı bir dizi faktöre bağlı olarak değişebilir. Binanın kullanımı ve sismik aktivite riskinden kat sayısına ve inşaat zaman çizelgesine kadar bunların tümü ne tür çelik çerçeve yapısının kullanıldığını etkileyebilir.
Çelik Bina Karkas Yapı: Bu temel çerçeve, çok yönlü ve neredeyse sonsuz boyut ve düzende alanlar oluşturabilen çelik kirişler ve kolonlardan oluşur. Aynı zamanda, tartışacağımız diğer yapıların sahip olduğu gelişmiş sağlamlık ve güç gibi birçok temele faydaya da sahiptir. Bunlar uyum sağlayabildikleri için en çok benzer birimlerin olduğu (ofis binaları, apartmanlar, yüksek yapılar vb.) binalarda kullanılırlar.
Çelik Portal Çerçeve Yapı: Uçak askıları düşünüldüğünde genellikle portal çerçevesi veya açık açıklıklı yapılar gelir. Depo, ahır ve açık alanların gerekli olduğu diğer uygulamalarda düşük maliyetle yaygın olarak kullanılan, geniş açıklıklı ve açık katlara sahip az katlı veya tek katlı yapılardır.
Portal çerçeveleri genellikle sıcak haddelenmiş çelikten yapılır ve basit tasarımları sayesinde hızlı bir şekilde inşa edilebilir. Rijit moment dirençli bağlantılar kullanan portal çerçeveleri ayrıca yanal ve dikey hareketlerle karşı yüksek esnekliğe sahiptir.
Çelik Kafes Yapı: Kafes yapısının genel fikri, her iki ucunda menteşe bulunan ve düzlem veya uzay kafes kirişleri olarak gruplandırılabilen kirişler veya çubuklardır. Düzlem makaslar, iki boyutlu bir çerçeve oluşturur ve yapı düzlemindeki bağlantı noktalarında yük ve tepkileri maruz kalır. Uzay makasları ise üç boyutlu bir çerçeve oluşturur ve birden çok düzlemdeki yükleri destekleyebilir.
Kafes yapıların avantajı, çerçevenin aralarında dokuma bulunan bir üst veya alt kirişten oluşması, standart ağ kirişlerinden çok daha hafif olması ve daha az çelik kullanmasıdır. Aynı zamanda, çerçevenin sertliği daha fazladır ve sapmaların kontrol edilmesine yardımcı olabilir. Genellikle köprülerde, televizyon kulelerinde ve geniş açıklıklı çatılarda kullanılırlar.
Çelik Izgara Yapı: Çelik ızgara yapıları, tam olarak adından da anlaşılacağı gibi yapı boyunca gerilimi dağıtan bir ızgara modeli oluşturmak için bağlanan çubuklardır. Kafeslere benzer şekilde, ızgara çerçevesi iki boyutlu bir düzlem olabilir veya ağsı bir kabuk gibi üç boyutlu bir şekil oluşturabilir.
Kafes yapılarla bir diğer benzerlik ızgara yapılarının da hafif olması ve yine de yüksek rijitliği korumasıdır. Ek olarak, ızgara çerçeveler ayrıca mükemmel sismik dirence sahiptir ve bu nedenle spor salonları vb. için kullanışlıdır.
İstanbul Çelik Yapı’nın Betonarme Yapılara Karşı Avantajları
Hangi ölçekte olursa olsun, inşaat projeleri akıllıca ve dikkatli kararlar gerektirir çünkü kesinlikle geri dönüşü olmayan bir meseledir. Yanlış yönlendirilmiş kararlar bize birçok yönden zarar verebilir.
Daha iyi anlamak için, İstanbul çelik yapı ve betonarme yapının bazı artıları ve eksileri aşağıdaki gibi farklı açılardan açıklanmıştır:
Ağırlık: Çelik elemanların küçük, kompakt enine kesitleri vardır ve bu da çeliği betondan yaklaşık %60 daha hafif yapar. Betonarme elemanlar hacimlidir ve ağırlıkları 2700 kg/m³’e ulaşabilir.
Maliyet: İstanbul çelik yapı ekonomiktir. Pazar arzının büyük bir kısmı, çeliği diğer malzemelerden çok daha ucuz hale getiren geri dönüşümden gelmektedir. Hafif olması, daha kolay taşıma ve nakliye ve daha hızlı kurulum nedeniyle işçilik maliyetinde büyük bir azalma sağlar.
Beton, çimento, kum ve çakıl, su ve çeşitli katkı maddeleri gibi birçok bileşen içerir. Betonarme bir eleman üretmek için, donatı çubukları entegre edilmeli, ardından şekillendirilmeli ve istenen kesite dökülmelidir. Bileşenlerin sayısı ve montajının uzun sürmesi, yüksek inşaat harcamalarına neden olur.
Bir araştırmaya göre, tipik bir çelik yapı, betonarme yapıdan %5 ila %7 daha az maliyetlidir.
Kuvvet: Çelik, beton da dahil olmak üzere yapı malzemeleri arasında en yüksek mukavemet/ağırlık oranına sahiptir. Çelik, çekme ve kesmede betondan sekiz kat daha güçlüdür. Çelik, betonun aksine esnektir ve çekme, basma ve eğilme gerilimine karşı daha iyi dirence sahiptir.
Japon mühendisler genellikle sert, zayıf ve ağır olduğu ve kalite kontrolünün gerçekleştirilmesi zor bir görev olduğu için betonu üst yapılarda kullanmayı reddederler.
Yapı: İstanbul çelik yapı bileşenleri şantiye dışında üretilirken, betonarme bileşenler çoğunlukla yerinde dökülür. Çelik yapının kullanılması, bu senaryoda betonarmeye göre çok büyük bir avantaja sahiptir çünkü çoklu çelik bileşenlerin imalatı aynı anda yapılabilirken, betonarme bileşenler adım adım, parça parça, teker teker 28 gün aralıklarla (kürlenme) birbiri ardına dökülür.
İstanbul çelik yapı nispeten hafif olduğu için, özellikle çelik yapılar, betonarme yapılardan daha küçük temeller gerektirir. Değişiklikler gerektiğinde, çelik yapı elemanının basit bir şekilde çıkarılması, hacimli bir betonarme elemanın yıkılmasından çok daha mümkündür.
Çelik yapı inşaatı ayrıca daha az sayıda insan gücü gerektirir. Öte yandan betonarme inşaat, çelik işleri, marangozluk, döküm, duvarcılık vb. gibi birçok işlemin üstesinden gelmek için muazzam bir iş gücüne ihtiyaç duyar.
Tasarım: Beton, sınırsız arzu edilen şekillerde kolayca şekillendirilebilir ancak çelikten farklı olarak, büyük yükseklikleri ve mesafeleri aşma konusunda sınırlı kapasiteleri vardır. İstanbul çelik yapı elemanları, ara desteklere ihtiyaç duymadan uzun segmentler halinde döşenebilir, böylece engeller ortadan kaldırılır ve boşluklar maksimize edilir.
Emniyet: Çelik yapı ve betonarme, yangına, kuvvetli rüzgarlara, yoğun karlara, termitlere ve yangınlara dayanacak kadar güçlü yapılar üretir. Ancak depreme karşı davranış söz konusu olduğunda çelik yapılar betonarme yapılara göre en önemli avantaja sahiptir.
Çeliğin hafifliği ve sünekliği, yapısal çerçevenin depremin yıkıcı etkisini emmesine ve azaltmasına yardımcı olur. Yüksek mukavemetli çelik bağlantılar, bağlantı yerlerinde hafif deformasyona izin verir, ancak elemanların ayrılmasını engelleyerek binanın veya bölümlerin gerilim altında kolayca çökmesini önler.
Çelik Yapı Sıkça Sorulan Sorular
- Çelik hangi sektörlerde yaygın olarak kullanılır?
Çelik, yaşadığınız evden ve kullandığınız arabadan elektrikli aletlere kadar birçok yerde kullanılmaktadır. İnşaat, otomotiv ve ulaşım, ambalaj, enerji ve makine sektörlerinde kullanılmaktadır.
- Çelik yapılar çevre dostu mu?
Çelik yapılar, neredeyse tamamen yıkılabildikleri ve malzemeleri geri dönüştürülebildikleri için özünde ‘yeşil’ çevre dostu yapılardır.
İstanbul çelik yapı projelerinin doğru adresindesiniz. Çelik yapı projeleriniz hakkında detaylı bilgi almak için 0216 399 99 55 numaradan bizlere ulaşabilirsiniz. Diğer hizmetlerimizi incelemek için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz.