Çelik, inşaat söz konusu olduğunda diğerlerinden farklı olarak yapı ve güç sağlamasıyla bilinir. Çeliğin sağladığı dayanıklılık ve güç, ahşap veya betonun beğenisine göre değildir. Çoğu zaman çelik, inşaat için tercih edilen malzemedir ve insanlar çeşitli avantajları nedeniyle çeliği tercih ederler.
Çelik binalar, örneğin açıklık, modüler ve tek eğimli gibi çeşitli çerçeveler kullanılarak inşa edilme eğilimindedir. Çeliğin, inşaat söz konusu olduğunda çok daha kolay ve daha az zaman alıcı olması ve avantajlı olduğu kanıtlanmış diğer birçok faktörün yanı sıra, çelik günümüzde bina inşa etmenin en çok aranan yolu haline gelmiştir.
Çelikle, inşaat söz konusu olduğunda başka hiçbir malzemeye benzemeyen yapılar oluşturabiliriz. Başka hiçbir malzeme çeliğin sahip olduğu güce ve dayanıklılığa sahip değildir. Yapısal çelik, sahip olduğu çeşitli avantajlar nedeniyle şüphesiz inşaat için tercih edilen seçenek haline gelmiştir. Çelikten yapılan binalar çeşitli yapısal çerçeveler gerektirir. Ayrıca, çelik ile inşa etmek çok daha az zaman gerektirir ve bu da onu yapıların inşasında en çok aranan yol haline getirir.
Bunu akılda tutarak, bu blogda çeşitli çelik türlerinden bazılarını ve size sunabileceği faydaları özetliyoruz. Bu çok yönlü ve zamansız yapı malzemesi hakkında daha fazlasını keşfetmek için okumaya devam edin.
Yapısal Çelik
Öncelikle yapısal çeliğin gerçekte ne olduğunu ve nasıl oluştuğunu bilmekte fayda var. Yapısal çelik, hassas bir kesitten oluşturulan bu tür çelikten yapılır. Ancak aynı zamanda mekanik özellikler ve kimyasal bileşim için belirli standartları takip eder.
Yapısal çelik, L-kiriş, Z şekli, HSS şekli, L şekli (açı), yapısal kanal (C-kiriş, kesit), T şeklinde, ray profili, çubuk, çubuk, plaka ve açık kiriş gibi çeşitli şekillerde gelir. Standart yapısal çelik, çeşitli özelliklere sahip farklı ülkelerde farklılık gösterir. Örneğin, Avrupa I-kirişi Euronorm 19-57’dir.
Yapısal çelik çok yönlü, güçlü ve dayanıklıdır, bu nedenle eldeki inşaat projesine bağlı olarak hemen hemen her şekle dönüştürülebilmesi şaşırtıcı değildir. Şantiyede teslim alındığı anda hemen inşa edilebilir. Yapı çeliği kendi içinde yangına dayanıklıdır, ancak dayanıklılığını ve gücünü kaybetmeye başlayacak bir noktaya kadar ısınma olasılığı varsa yangından korunma yöntemleri devreye alınmalıdır. Yapı çeliği söz konusu olduğunda korozyonun önlenmesi gerekir ancak yüksek binaların yapı çeliği kullanılarak inşa edildiğinde çeşitli zorluklara dayandığı bilinmektedir.
Çelik konstrüksiyonun popülaritesi tüm dünyada artıyor ve her bölge yıllar boyunca çelikten yararlanıyor. En iyi mimari harikaların çoğu ister yapısal, ister karbon veya inşaat demiri olsun, çeliğin kullanılmasıyla inşa edilmiştir. Daha da önemlisi, çeliğin kullanımı çevre dostu olması açısından diğer inşaat türlerine göre daha faydalıdır ve tek başına bu faktörden dolayı daha fazla tercih edilmektedir.
Muhteşem yapıların oranı göz önüne alındığında, çeliğin olumlu olduğu kanıtlanmıştır. Çeliğin inşaat sektöründe kullanımının artmasıyla birlikte, gelecekte tüm inşaat alanını ele geçireceğinden şüphe yoktur.
Burada çeşitli yapısal çelik türlerine ve inşaattaki kullanımlarına bir göz atacağız.
Paralel Flanş Kanallı Kirişler
Bu kanallı kirişler, bir zımba şekline benzer şekilde dik açılı köşelere sahip U şeklindedir. Çeşitli boyutlarda gelirler ancak iki kenar her zaman aynı uzunluktadır ve birbirine paraleldir. Ayrıca yüksek mukavemet/ağırlık oranı sunarlar ve açılı bölümlere benzer kullanımları vardır.
Konik Flanş Kirişler
Konik flanş kirişleri I şeklinde gelir ve ayrıca çok çeşitli boyutlarda mevcuttur. İnşaatta, bunlar genellikle kirişler için enine kesitler olarak kullanılır. Özellikle direnç oranlarına sahip olmalarına rağmen, bükülmeye dirençli olmadıkları için uzunluk boyunca basınç mevcut olduğunda genellikle tavsiye edilmez.
Evrensel Kirişler
I-kirişleri veya H-kirişleri evrensel kirişler olarak da bilinir. Evrensel kirişler genellikle yapısal çelikten yapılır ve diğer endüstrilerin yanı sıra inşaat ve inşaat mühendisliğinde kullanılır.
Evrensel Sütunlar
Evrensel kirişler ayrıca yapısal amaçlar için yaygın olarak kullanılmaktadır. Kirişlere benzerler ve genellikle I-kirişleri veya H-kirişleri olarak adlandırılırlar ancak her üç bölümün uzunluğu aynıdır. Adından da anlaşılacağı gibi, esas olarak sütunlar için kullanılırlar ve mükemmel bir yük taşıma yeteneklerine sahiptirler.
Açılı Kesitler
Açılı yapısal çelik bölümler eşit veya eşit olmayan olarak gelebilir. Her ikisi de dik açılı olacaktır, ancak eşit olmayan bölümler farklı boyutlarda eksenlere sahiptir ve onları L şeklinde yapar. Bu tür kesitler çok daha güçlüdür (%20’ye kadar) ve çok daha yüksek mukavemet/ağırlık oranlarına sahiptir. Açılı kesitler konut inşaatı, altyapı, madencilik ve ulaşımda kullanılmaktadır. Ayrıca, çok çeşitli uzunluk ve boyutlarda mevcutturlar.
Dairesel İçi Boş Kesitler
Dairesel içi boş kesitler, içi boş bir boru kesiti olarak gelir ve burulmaya karşı konik flanş kirişlerine göre çok daha yüksek bir dirence sahiptir. Duvarların yoğunluğu, bu kirişleri çok eksenli yükleme işlemlerinde kullanım için harika kılan tüm daire içinde aynıdır.
Dikdörtgen İçi Boş Kesitler
Bu tip yapısal çelikler dairesel içi boş bölümlere çok benzer ancak dikdörtgen kesitleri vardır. Birçok mekanik ve inşaat çeliği uygulamasında çok popülerdirler. Düz yüzeyleri, birleştirme ve metal imalatında kullanım için idealdir.
Kare İçi Boş Kesitler
İçi boş kesitli muadilleri gibi (kare kesitli olanlar hariç), kolonlar veya direkler gibi daha küçük uygulamalarda kullanılırlar. Bununla birlikte, şekillerinin diğer şekil türlerine cıvatalanması doğal olarak zor olduğu için kirişler için uygun değildirler. Ayrıca ‘kutu bölümleri’ olarak da bilinirler.
Düz Kesitler
Başka bir bölüme bağlanmaları gerektiğinden, tartışmasız en çok yönlü çelik bölüm türüdür. Bazı durumlarda, güçlendirme aracı olarak başka bir bölüme takılabilirler. Bunlara genellikle “plakalar” da denir.