Çelik Konstrüksiyon

Çelik Konstrüksiyon Çatı

Çelik konstrüksiyon çatı özellikle dayanıklılık açısından sıklıkla tercih edilmektedir. Herhangi bir doğal afet ya da olumsuz koşulda binanın üstüne gelebilecek yük, çelik konstrüksiyon çatılar sayesinde sorunsuz olarak karşılanabilir. Çelik konstrüksiyon çatılarla, bu olası yük binmeleri absorbe edilebilir, yani emilebilir. Çelik konstrüksiyon çatı tipi ile inşa edilmiş binalarda, binaya kendinden daha ağır bir çatı yüklenerek fazla kuvvet ve baskı uygulanmaz.

Çelik blokların ilgili mühendisliklerce projelendirilmesi, fabrika üretimi ve arazide montajı ile bu yapılar oluşturulur. Eski, geleneksel teknikler ile kıyaslandığında bu tip çelik konstrüksiyon çatı sistemleri pek çok olumlu niteliğe ve avantaja sahiptir. Örneğin ısı dayanıklılığı bunlardan biridir. Çelik konstrüksiyon çatılar yüksek dereceli ısıya ve soğuğa karşı dayanıklıdır. Ayrıca malzemesi sayesinde çelik konstrüksiyon çatılar klasik tip çatı sistemlerine kıyasla oldukça uzun ömürlüdür. Konut inşasında çelik konstrüksiyon çatıların kullanımı yaygın olmasa da fabrika, depo gibi büyük ölçekli arazilerde ve barınmadan farklı amaçlarla kullanılan yapılarda bu tip çatı sistemleri sıklıkla tercih edilmektedir.

Çelik çatılar uzun ömürlülükleri ve dayanıklılıkları ile tercih sebebi olurken ayrıca görsel açıdan da tatmin edici yapılardır. Sağlamlık, güvenlik gibi tüm artılarından yararlanma amacıyla genellikle büyük çapta yerlerde çelik konstrüksiyon çatı kullanımı tercih edilir. Çelik çatıların bakım gerekliliği azdır, uzun süre boyunca bakıma ihtiyaç duymadan bu tip çatılar kullanılabilir.

Bakım gerekmesi durumunda da basit işlemler bakımı yapılarak çelik çatı kullanımına devam etmek mümkün olacaktır. Çelik çatı büyük çapta yerlerde kullanılması nedeniyle tekniği ve sistemi büyük önem taşır. Bu tip çatılar detaylıca projelendirilerek bilgisayar ortamında şekillendirilir ve daha sonra üretimi yapılır. Bu sistemli çalışmanın sonucunda da çelik konstrüksiyon çatılar hem proje hem imalat aşamasını başarıyla tamamlar. Teknolojik tekniklerle planlanan ve planlanan projeye bağlı kalarak üretilen çelik konstrüksiyon çatılar tam güvenliği sağlayarak kullanıma uygun hale gelir.

Çelik Konstrüksiyon

Neden Çelik Konstrüksiyon Çatı Tercih Edilmeli?

Çelik konstrüksiyon çatı hızlı üretimi, hızlı montajı ve bunların sonucunda hızlı kurulumu ve teslimi olmasının yanı sıra ekonomik bir tercihtir. Çelik çatıyı oluşturan malzemeler fabrika ortamında üretilir, bu da bu tip çatıların daha güvenli olmasına olanak tanır. Ayrıca koruyucu malzemeler ile desteklenebilen bu tip çatılar yüksek dayanıklılığa sahip olur.

Bu sağlamlık ve dayanıklılığın yanı sıra ana malzemenin de etkisiyle ortaya oldukça kullanışlı ve kaliteli çatılar çıkar. Çelik konstrüksiyon çatılar ile binaya fazladan yük eklemesi yapılmaz. Olası bir doğal afette dayanıklılığını koruyabilecek olan çelik konstrüksiyon çatıların yüksek direnç göstermesi sayesinde yapı bütünlüğü korunarak olası can ve mal kayıplarının önüne geçilebilir.

Çelik Konstrüksiyon Çatılar Nerede Kullanılır?

Çelik konstrüksiyon çatı sistemleri genellikle fabrikalarda, büyük çapta kapalı pazar alanlarında, alışveriş merkezlerinde ve stadyum gibi büyük arenalarda kullanılır. Çelik konstrüksiyon çatılarla sağlanan geniş aralıklı açıklıklar ve kolonlar arası mesafeden tasarruf ederek elde edilen kullanışlı bölgeler, bu tip yapıların tercih ediliyor olmasında önemli rol oynamaktadır. Ayrıca çelik konstrüksiyon çatıların kullanıldığı yapılar ekonomik, cep ve aynı zamanda çevre dostu bir şekilde güvenli hale getirilmiş olur.

Ana malzemenin çelik olarak kullanıldığı bu çatı sistemlerinde yüksek dayanımın yanı sıra deprem güvenliği, depreme dayanıklılık da avantaj olarak bulunmaktadır. Tüm bu güvenlik avantajlarının yanı sıra çelik çatılar ile elde edilen ferah ve geniş kullanım alanlarıyla konfor sağlanabilir. Bu tip çatıların ayrıca mimari açıdan da estetik olduğunu söylemek mümkündür. Yüksek teknoloji ile projelendirilen ve imal edilen bu çatıların fabrika, alışveriş merkezi gibi alanların yanı sıra depolarda, sinema salonlarında ve çeşitli atölye binalarında da kullanıldığını söylemek mümkündür.

Çelik Konstrüksiyon Çatı Fiyatları

Çelik konstrüksiyon çatı maliyetini belirleyen pek çok değişken unsur vardır. Bu unsurlar çelik malzemeler, yapının oluşumunda kullanılacak olan birleşim elemanları ve bu işlemde gerçekleşecek olan kaynağın, montajın iş ve işçiliği, taşıma faaliyetlerinin tümü, boya ve benzeri işlemler, kalite kontrolü, kullanılacak elektrik ve suyun ücreti, genel imalat sırasındaki atölye giderleri, projenin hazırlanması ve projenin tüm mühendislik aşamasının hizmeti olarak ele alınabilir. Bu gibi unsurlar yalnızca kullanılacak malzemenin ya da çalışılacak mühendis ve işçi ekibinin değişimi ile değil, çevresel bazı faktörlere bağlı olarak da değişim gösterebilir.

Çelik malzeme fiyatlarının hem artı hem eksi yönde değişkenlik göstermesi ile projenin toplam maliyeti değişebileceği gibi, mimari açıdan yaşanabilecek değişiklikler de bu maliyeti etkiler. Çelik konstrüksiyon çatılar kullanılacağı alanın talepleri doğrultusunda üretilmesi gereken yapılardır. Bu da projeden projeye yaşanacak değişimi ve dolayısıyla fiyat farkını etkiler. Çelik konstrüksiyon çatı fiyatları için işçilik de önemli bir faktördür. Her aşamanın tüm detaylarındaki işçilikler bu maliyete etki etmektedir. Genel olarak bakıldığında çelik konstrüksiyon çatı maliyetini işçilik yüzde 20 ila yüzde 40 arasında etkilemektedir. Daha detaylı bir işçilik çalışması gerektiren çelik konstrüksiyon çatıların maliyeti artarken daha az detay isteyen çelik konstrüksiyon çatı yapımı işlemlerinde maliyet azalır.