Çağımızda yaşanan teknolojik gelişmelerin inşaat ve yapı sektöründe de boy göstermesi ile yeni teknikler ortaya çıkıyor. Çelik konstrüksiyon da ortaya çıkan bu çağdaş yapı tekniklerinden biri. Özellikle son yıllarda pek çok yapıda çelik konstrüksiyon yapı teknikleri tercih ediliyor. Bilinen ve uzun yıllardır uygulanan klasik tekniklere teknolojik bir alternatif olarak karşımıza çıkan bu teknikle yapılar daha dayanıklı hale geliyor. Bu da, çelik konstrüksiyonun geleceğin yükselen mimari trendi olduğunu gösteriyor.
Çelik Konstrüksiyon Nedir?
Çelik konstrüksiyon günümüzde pek çok olağandışı inşaatın gerçekleşmesini sağlayan bir yapı tekniğidir. Çelik konstrüksiyon ile yüksek gökdelenlerin, çok katlı binaların güvenle inşa edilmesi mümkündür. Bu yapı tekniği ile oluşturulan çerçevede binanın zemini, duvarları ve çatısı desteklenir. Binanın şekline bağlı olarak dikdörtgen kalıpta gelişen çelik tekniği ile modern dünyanın gösterişli ve aynı zamanda kullanışlı binaları meydana getirilebilmektedir. Çelik konstrüksiyon için bir çeşit prefabri kasyon yöntemi demek yanlış olmaz.
Tıpkı bu yöntemdeki gibi binaya bağlı ve uygun olarak bir iskelet hazırlanır. Hazırlanan bu çelik konstrüksiyon iskeleti ev arazisine yerleştirilerek evin kalıbı oluşturulur. Bu şekilde evin yapım süreci hızlanırken aynı zamanda inşaat kısmı için daha güvenli ve sağlam bir ortam oluşmuş olur.
Çelik Konstrüksiyon Nerelerde Kullanılır?
Çelik konstrüksiyon yapı tekniği sağlam ve dayanıklı oluşuyla özellikle deprem bölgelerinde tercih edilmektedir. Ayrıca gideren yükselen bir trend olan çelik konstrüksiyon, gökdelen tipi yapıların yaygınlaşmasıyla ve dayanıklılık kaygısının artmasıyla pek çok alanda boy göstermeye başlamıştır. Çelik konstrüksiyonun tüm taşıyıcı sistemleri sağlam çelikten üretilmiştir ve ayrıca geniş açıklığa, geniş yüksekliğe sahip olma potansiyeline sahiptir. Bu nedenle spor tesisi, çeşitli fabrika binaları ve yapıları, uçak hangarları, çelik sanayi üzerine olan yapılar, atölyeler ve depolar çelik konstrüksiyon tercih etmektedir.
Diğer taşıyıcı görevinde olan yapı sistemleri ile karşılaştırıldığında çelik konstrüksiyon, mekanik açıdan çok daha üstündür. Ayrıca statik yeteneklerinin yanı sıra uygulama bakımından kolay, konforlu ve güvenilir oluşu ile de tercih sebebi olmaktadır. Hızlı kurulumu ve ayrıca taşıma bakımından kolaylığı ile çelik konstrüksiyonun yükselen yapı tekniği olduğunu söylemek mümkündür. Çelik konstrüksiyon kolay kurulup sökülmesiyle taşıma kolaylığı da sağlarken, güvenli bir seçenek oluşuyla da sıklıkla tercih edilmektedir.
Çelik Konstrüksiyon Neden Tercih Ediliyor?
İnşaatlarda ve çeşitli yapılarda artık beton yerine çelik kullanımı ön plandadır. Bu değişimin başlıca birkaç nedeni bulunmaktadır.
1- Çelik, betona göre daha sağlam ve daha dayanıklı bir malzemedir. Ayrıca çeliğin direncinin de yüksek olması, binalarda yaşanan basınç stresine karşı daha güçlü durmasına olanak tanımaktadır. Beton, tahta, ahşap gibi yapı malzemeleriyle kıyaslandığında çelik, açık ara en avantajlı tercihtir.
2- Çeliğin zeminle uyum sağlaması daha kolaydır. Çelik konstrüksiyon yapı kötü zemine sahip bölgelerde de kullanılabilmektedir. Taşıdığı yükle kıyaslanınca kapladığı yer daha az olan çelik konstrüksiyon iskeleti yapılarda güvenliği pek çok zeminde sağlayabilmektedir.
3- Çelik konstrüksiyonun olumsuz durumlara ve sonrasına karşı direnme gücü ve yenilenme, toparlama oranı yüksektir. Örneğin yoğun yük altında bir şekil değişimi yaşanması durumunda çelik konstrüksiyon, bu yükün ortadan kalması halinde eski halini alarak aynı güce sahip olmaya devam edebilmektedir. Aynı durum yapıda yaşanabilecek esneme, uzama gibi durumlarda da geçerlidir.
4- Depreme karşı güçlü ve sağlam yapılar oluşturmak istenirse çelik konstrüksiyon tercih edilebilir. Çelik konstrüksiyonun yapısı esnektir, bu nedenle deprem gibi bir yer hareketinde yapı sallanır ancak kolaylıkla yıkılmaz. Yıkılma riskini azaltan bir diğer faktör de, bu yapılarda yükün yayılım alanının genişletilmiş olmasıdır. Bu yapılarda duvarlar da çelikten oluşur ve bu sayede yük yalnızca kolonlara ve kirişlere binmez, dağılır. Böylece yıkılma riski de azalır.
Çelik Konstrüksiyon Nasıl Çalışır?
İşlem görerek istenilen şekle sokulan çelik sütun kesitleri ya da çelik profil düz bir çizgi formuna benzer bir biçim alır. Bu formdaki bir kolonun iki adet geniş flansı, kiriş üzerindeki flanslardan yapı olarak daha büyük, kalın ve geniştir. Bunun sebebi, yapıda oluşan basınç stresine karşı dayanıklılığın yüksek düzeyde olmasını sağlamaktır. Bu işlem için beton ile doldurulmuş yuvarlak ya da kare formdaki çelik borular kullanılabilir.
Çelik kirişlerin yapıdaki sütunlara bağlanma işleminde bağlantı elemanlarının yanı sıra cıvata da kullanılır. Bu şekilde çelik kirişler ile ana ağ oluşmuş olur ve bu merkezi ağ sayesinde günümüzün yüksek binalarının ayakta durabilmesi sağlanır. Çelik konstrüksiyon kullanılan yapıların sağlam bir biçimde ayakta kalabilmesinin temel prensibi budur.
Çelik Konstrüksiyon Yararları
Çelik konstrüksiyon kurulum esnasında da konfor ve dayanıklılık sağlar. Her hava koşulunda kuruluma müsait olan çelik konstrüksiyon sayesinde yapılar üzerindeki çalışma kesintisiz olarak sürdürülebilir ve kuruluma devam edilebilir.
Yapıda gerçekleşmesi gerekebilecek bir değişiklik de çelik konstrüksiyon sayesinde kolayca meydana getirilebilir. Hızlı ve konforlu bir şekilde büyütme ve küçültme imkanı ile mimari değişiklik yapılabilir. Yapılarda ve inşaatlarda çelik konstrüksiyon pek çok soruna çözümü kolaylıkla karşılayabilir.