Hem çelik hem de alüminyum, endüstriler arasında ve çeşitli projeler ve ürünler için yaygın olarak kullanılan malzemelerdir. Örneğin çelik, mutfak gereçlerinden çatal-bıçak takımına, bina inşaatına ve her gün kullandığımız birçok alete kadar her şey için kullanılmaktadır. Alüminyum, konutların ve ticari binaların mimari kalıplarına ve süslemelerine ek olarak çoğu otomobil, motosiklet, bisiklet ve uçağın yapımında kullanılmaktadır.
Her malzeme için bu kadar çok kullanım olduğundan, ikisi arasındaki farkı ve özel uygulamanız için hangi malzemenin doğru seçenek olduğunu nasıl belirleyeceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Alüminyum ile çeliğin mukavemetini, ağırlığını, korozyon direncini ve maliyetini karşılaştırdığınızda projeniz için doğru seçimi yapabilirsiniz.
Alüminyum ve Çelik: Mukavamet
Çeliğin genel mukavemeti ile alüminyumun karşılaştırılmasında net ve basit bir cevap yoktur. Bunun nedeni, çeliğin alüminyumdan teknik olarak daha güçlü olmasına rağmen, alüminyumun genellikle çok daha hafif olmasıdır. Bu nedenle ağırlık-güç oranını dikkate almanız gerekir. Bununla birlikte, sadece kesme mukavemetine odaklanıldığında, çelik genel mukavemet avantajına katkıda bulunan yüksek miktarda karbona sahiptir.
Çeliğin ve alüminyumun mukavemetini karşılaştırırken dikkate alınması gereken önemli bir husus da dövülebilirliktir. Alüminyum, çelikten çok daha dövülebilirdir yani kırılma veya çatlama yaşamadan çeşitli özel şekiller veya profiller halinde başarıyla bükülebilir veya ekstrüde edilebilir. Alüminyum aynı zamanda çok sünek olmasıyla da bilinir ve kırılmadan esnemesini sağlar. Alüminyum ekstrüzyonlar, çoğu uygulama için gerektiği kadar güçlü yapılabilir. Soğuk hava uygulamaları alüminyum tarafından iyi bir şekilde servis edilir, çünkü sıcaklıklar düştükçe alüminyum aslında daha güçlü hale gelir.
Alüminyum ve Çelik: Ağırlık
Alüminyumun hafif olduğu kabul edildiğinden, çeliğin daha ağır olduğu iyi bilinmektedir. Belirtildiği gibi, çelik ağırlığını yüksek karbon konsantrasyonundan alır. Bir alaşım ne kadar fazla karbon içerirse o kadar ağır olur. Çeliğin ağırlığının birincil yararı, inanılmaz derecede dayanıklı olmasıdır. Gücü, düşük ağırlığı, ısıyı veya kuvveti bükme, eğme veya deforme etme olasılığının düşük olduğu anlamına gelir. Ortalama olarak çelik, alüminyumdan 2.5 kat daha yoğun olacaktır. Karbon çeliklerinden daha hafif olan, yumuşak çelik gibi daha hafif çelik formları vardır. Bununla birlikte, alüminyumla aynı ağırlığa sahip yumuşak çelikler, güçlü değildir ve kırılmalara ve çatlaklara karşı daha hassastır. Alüminyum ekstrüzyonlar diğer metallerin çoğundan daha az ağırlığa sahip olduğundan, bu taşımayı daha kolay ve nakliyeyi daha ucuz hale getirir.
Alüminyum ve Çelik: Korozyon Direnci
Korozyon direnci söz konusu olduğunda, alüminyum açık ara kazanandır. Alüminyum, ekstrüde edildikten sonra ek işlemlere ihtiyaç duymadan korozyona karşı inanılmaz derecede dirençlidir. Ayrıca alüminyum paslanma yapmaz ve aşınacak veya çizilecek herhangi bir kaplama veya boya gerektirmez. Alüminyum, kendi doğal olarak oluşan oksit filmi ile korunur. Öte yandan, çelik dirence karşı hassastır. Karbon çeliği, pas veya korozyona karşı koruma sağlamak için bir boya kaplaması veya başka bir son işlem gerektirir. Bu özellikle çelik ıslak veya nemli veya özellikle aşındırıcı bir ortama yerleştirilecekse geçerlidir. Alüminyum, eloksal, toz boya, fırçalanmış kaplama, püskürtme, boyama, parlatma veya kimyasal yıkama teknikleri gibi çeşitli yüzeylerle daha da geliştirilebilir.
Alüminyum ve Çelik: Maliyet
İki alaşımı karşılaştırırken, çeliğin alüminyuma karşı maliyeti, bir iş için hangi malzemelerin kullanılacağını belirlemede en önemli faktörlerden biridir. Çeliğin alüminyuma karşı maliyeti söz konusu olduğunda, çelik genellikle daha ucuzdur. Yine de bunu söylerken, hangi tür çelikten bahsettiğimizi ayırt etmeliyiz. Yumuşak çelikler ve karbon çelikleri, alüminyumdan daha ucuz olma eğilimindedir ancak paslanmaz çelik, alüminyumdan daha pahalıdır. Projeniz için daha ucuz malzemeyi seçmeye cazip gelse de, tüm faktörleri belirlemek önemlidir.